Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se danas očekuje sednica Kriznog štaba i dodala da se očekuje da će se predsednik Aleksandar Vučić vakcinisati u utorak u Rudnoj glavi.

“Vučić je zeleo da se vakciniše u trenutku kada znamo da imamo dovoljno vakcina. On sada otvara drugi krug masovne imunizacije. To će nam pomoći da dođemo do kolektivnog imuniteta”, kazala je Brnabić.

Ona je za TV Pink rekla da će prethodno imati konsultacije sa sa stručnim delom štaba.

“Saslušaću lekare, da još jednom nađemo balans, trudiću se koliko god možemo još malo da relaksiramo mere”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da Beograd prednjači u vakcinaciji i da je tu blag pad zaražavanja. Povodom hapšenja pojedinih ativaksera koji se su oglašavali na društvenim mrežama, Brnabić je na TV Pink rekla da su lažne vesti o vakcinaciji nešto što građane može koštati života.

“Ako je i jedna osoba koja je razmišljala da se vakciniše i čula laži pa od toga odustala i umrla, to je krivično delo. Moramo ozbiljno da se se bavimo ovom temom, ovo je pitanje nacionalne državne bezbednosti”, rekla je Brnabić.

Navela je da je na poslednjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost osnovna tema bila vakcinacija, a da se o tome razgovaralo i u Skupštini Srbije.

Pozivajući se na podatke iz Izraela, ona je rekla da je dovoljno je da se vakciniše 56 odsto punoletnog stanovnoštva da bi se dostigao kolektivni imunitet.

“Nadam se da ćemo doći do toga do kraja juna i da ćemo moći da nastavimo normalan život”, navela je predsednica Vlade Srbije.

Podsetila je da se ona prva vakcinisala, a da su to učinili i drugi zvaničnici. Povodom ulaska pojedinih bolnica u kovid sistem, Brnabić je rekla da je zbog toga važno da postoje mere.

“Razumem da je ljudima svega dosta, ali uvek moramo da razmišljamo i o zdravstvenim radnicima u kovid zonama koji su pod ogromnim pritiskom. Moramo da im pomognemo da bi oni mogli da zaštite živote građana. Zato su važne mere”, rekla je Brnabić.

Navela je da bi u Srbiji, kad ne bi imala vakcine, dobar informacioni sistem za prijavljivanje za vakcinaciju i mere za sprečavanje širenja koronavirusa, broj novozaražnih bez sumnje bio veći od 10.000 dnevno.

Predsednica Vlade Srbije kaže da su nam vakcine pomogle, da su nas spasle i pomogle u tome da nemamo toliko restriktivne mere kao u Evropi, odnosno da nemamo zabranu kretanja i da privreda može da radi.

Autor : Agencije

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.