Od ukupno 30 slučajeva sa krvnim ugrušcima prijavljenih u Velikoj Britaniji posle dobijanja antikovid vakcine Astrazeneke umrlo je sedam osoba, saopštila je danas britanska agencija za lekove (MHRA).

Od 30 slučajeva sa ugrušcima zabeležinih zaključno sa 24. martom, „nažalost sedam je umrlo“, navela je britanska agencija u saopštenju prosledjenom agenciji Frans pres. Agencija je precizirala da su od datih 18,1 milion doza vakcine do tog datuma prijavljena 22 slučaja cerebralne venske tromboze i osam drugih slučajeva tromboze.

„Naše dubinsko proučavanje tih slučajeva se nastavlja“, rekla je direktorka agencije Džun Rejn u saopštenju navodeći da neki sličan slučaj nije prijavljen za vakcinu Fajzer/Biontek.

„Prednosti vakcine Astrazeneke u sprečavanju infekcije kovida-19 i njenih komplikacija i dalje daleko nadmašuju rizike i ljudi treba da prime tu vakcinu kada su pozvani da to urade“, dodala je ona.

U mišljenju objavljenom juče o sekundarnim efektima vakcina datim u Britaniji, britanska agencija je navela da je „rizik od takvog tipa krvnih ugrušaka vrlo mali“.

Uopštenije agencija je navela da „broj i priroda neželjenih efekata prijavljenih do sada nisu neuobičajeni u poredjenju sa drugim tipovima vakcina u upotrebi“.

Vakcina Astrazeneka koja je razvijena zajedno sa univerzitetom Oksford, pod sumnjom je u više zemalja posle prijave ozbiljnih slučajeva formiranja trombova.

Francuska agencija za lekove (ANSM) saopštila je juče da je od početka vakcinacije u Francuskoj bilo 12 slučajeva krvnih ugrušaka posle vakcine Astrazeneke, i ukupno četiri smrtna slučaja od retkih oblika tromboze.

Sredinom marta Evropska agencija za lekove ocenila je da je vakcina Astrazeneke „sigurna i efikasna“ i da „nije povezana“ s većim rizikom od tromboze. Evropska agencija je navela u sredu da nije našla nijedan konkretan faktor rizika kao što su starost, pol ili prethodna oboljenja.

Autor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име