U ponedeljak, 24. maja 2021. godine, u 13 časova u Galeriji Biblioteke šabačke biće svečano otvorena izložba Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji, autora Nikolasa Nika Ilića, pukovnika srpskog porekla i vojnog atašea pri ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Republici Srbiji.

Izložba je nastala 2020. godine povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata koju su organizovali Medija centar Odbrana i britanska ambasada u saradnji sa Institutom za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane i Upravom za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane.

Izložbu Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji čine 140 fotografija iz zbirki Imperijalnog ratnog muzeja i Državnog arhiva u Londonu, Vojnog muzeja u Beogradu i privatnih kolekcija, od kojih se oko 90 prvi put predstavljaju. Osim fotografija na izložbi se mogu videti i dokumenta koje je autor godinama prikupljao. Sva ta građa predstavlja bogato svedočanstvo o vremenu u kome je britanska vojska bila jedna od saveznica Jugoslavije u borbi protiv fašizma.

Nakon Beograda, Užica, Niša, Kruševca, Kragujevca i Sremske Mitrovice izložba Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji gostovaće u Šapcu i svi zainteresovani će moći da je pogledaju u Biblioteci šabačkoj u narednih mesec dana. Izložba će biti otvorena u najužem krugu poštovalaca, a sve u cilju zaštite zdravlja i odgovornog ponašanja. Direktan prenos otvaranja izložbe će moći da se prati preko Fejsbuk stranice Biblioteke šabačke.

Izvor: sabackilist.rs

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.