Članovi Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH najoštrije su osudili postavljanje spomen-biste vođi četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću u Bijeljini.

Oni, kako navode, osuđuju svaku reviziju istorije i istorijskih činjenica i „veličanje ratnih zločinaca kakav je bio Draža Mihailović“.

Bista Draži Mihailoviću u Bijeljini otkrivena je u nedelju na Trgu u tom gradu koji takođe nosi njegovo ime.

Tu je i ranije postojala bista koju je pre nekoliko godina neko ukrao.

Iz SABNOR traže od Tužilaštva BiH i drugih pravosudnih organa da odmah reaguju i sankcionišu odgovorne za postavljanje biste.

Takođe, od novog visokog predstavnika Kristijana Šmita traže da upotrebi svoja ovlašćenja i ovu i ovakve pojave i aktivnosti sankcioniše i u budućnosti spreči.

“Pitamo ga javno da li je moguće u današnjoj Nemačkoj da neka lokalna zajednica svoj trg nazove po Adolfu Hitleru i na njemu otkrije njegovu bistu. Za nas, antifašiste BiH, između njih nema razlike, jer su u toku četvorogodišnjeg rata na prostoru Jugoslavije bili saborci i na najsvirepiji način ubijali nedužni narod”, dodaje se u saopštenju.

Skupština Grada Bijeljine 3. marta donela je odluku o izgradnji biste Mihailoviću na osnovu inicijative Udruženja četnika veterana „Semberija“.

Spomen-bistu je otkrio unuk Draže Mihailovića, a delo je akademskog vajara iz Bijeljine Zorana Jezdimirovića.

Na njoj je ćirilicom ispisano „Ministar vojni, vođa pokreta otpora, do groba“, dok je ispod iscrtan zlatni krst.

Da je veličanje Dražinog lika i dela prisutno 76 godina nakon Drugog svetskog rata i 26 godina nakon završetka rata u BiH prisutno u gradovima širom BiH, svedoče, ukazuuju tamošnji mediji, imena ulica koje nose njegovo ime ili imena pripadnika četničkog pokreta.

Mihailoviću u čast postavljen je spomenik u Bileći na jugoistoku BiH, ima ulicu u Istočnom Sarajevu, a oslikani su murali sa njegovim likom u Gacku kao i u Foči.

Autor: R.N.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име