Bend „Dubioza kolektiv“ podržao je danas proteste rudara iz Federacije BiH u Sarajevu, mini koncertom koji se održava ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Članovi benda i rudari pevaju pesme, a između svake pesme otpevaju „Fadile j**i se, i ti i Vlada Federacije“, stihove upućene premijeru Fadilu Novaliću i ostalim ministra Vlade Federacije BiH.

Bend „Dubioza kolektiv“ u svojim pesmama bavi se temama poput korumpirane vlasti, teškog položaja ljudi u BiH i odlaska mladih iz zemlje.

Rudarima koji su od juče ispred zgrade Vlade Federacije BiH danas se pridružila veća grupa rudara iz Tuzle, a najavljen je i dolazak rudara iz Banovića.

Rudari su pozivali sve iz Vlade da izađu napolje, u jednom trenutku zapalili su nekoliko baklji, a čuli su se i topovski udari.

Predstavnik sindikata Rudnika uglja Kreka Zuhdija Tokić izjavio je da rudari neće odustati od svojih zahteva i da ne pristaju na pregovore s vlastima.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je ponovo uputio poziv sindikatima rudara na pregovore, navodeći da je to jedini način da se dođe do rešenja problema.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavke direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, kao i minimalnu platu od 1.000 KM (oko 500 evra).

Autor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име