Kanadski sprinter Ben Džonson postavio je na Olimpijskim igrama u Seulu svetski rekord u finalnoj trci na 100 metara – 9,79 sekundi. Nakon tri dana utvrđeno je da je bio dopingovan, zbog čega je rezultat poništen, a Džonsonu je oduzeta zlatna medalja.

Bendžamin Sinkler „Ben“ Džonson rođen je 30. decembra 1961. godine na Jamajci. Ovaj kanadski atletičar osvojio je dve bronzane medalje na Letnjim olimpijskim igrama 1984. godine u Los Anđelesu.

Postavio je i dva svetska rekorda u trci na 100 metara na Svetskom prvenstvu u atletici 1987. godine, i na Olimpijskim igrama 1988. godine, ali je diskvalifikovan zbog dopinga, nakon čega mu je oduzeto olimpijsko zlato i poništena su mu oba rekorda.

Ben Džonson i Karl Luis na trci u Seulu 1998. godine

Džonson je te 1988. godine zasenio publiku, ostavivši za sobom i najveće rivale– Karla Luisa i Linforda Kristija Džonson je pretrčao stazu u samo 46 koraka!

Nakon otkrivene „prevare“, Luis je osvojio zlatnu medalju, a Benu Džonsonu je doživotno zabranjeno da nastupa za Kanadu, ali mu je suspenzija kasnije smanjena na dve godine.

Da bi isprobao svoje mogućnosti i dokazao da je žrtva nameštaljke, Džonson se 1999. godine pred 700 gledalaca trkao sa automobilom od kojeg je bio brži.

Džonson je tek posle osamnaest godina javno rekao da je žrtva velike američke zavere i da je kobne večeri primetio neke sumnjive ljude kako se motaju oko uzoraka urina, te da je jedan od njih ubacio nešto u njegov uzorak urina.

 Objavljeni test uzorci čak uopšte nisu ni pripadali Benu. Tek otkriveni zvanični izveštaj iz laboratorije sadrži pisane beleške iz kojih se vidi da se ne podudara ni broj sportista koji su testirani.

Benov uspon ka slavi i bogatstvu bio je brz, zbog njegove radne etike i talenta, nepobedivosti – jedinstven je. Bio je zlatni dragulj Zemlje javorovog lista u sportskoj kulturi i promociji države uopšte. Kao što mnogi od nas sada znaju, Ben je pogrešno optužen i naknadno zabranjen za upotrebu droga za poboljšanje performansi – kroz test koji je bio određen da bude ne samo lažan, već i netačan i manipulisan.

Već duže od 30 godina Ben je razapet i naziva se najvećom sramotom u Kanadi na osnovu korumpiranih informacija. Sasvim je pogrešno i okrutno kazniti čoveka za zločin za koji nije kriv. Da ne spominjemo da čak i krivični pravosudni sistem u Kanadi ne osuđuje ubicu na 30 godina zatvora. Ben zaslužuje ne samo da ima svoje dostojanstvo, već i da bude pušten iz zatvora u kojem je već više od 30 godina.

I pored suspenzije bio he sportista sveta 1988. godine.

Džonson se posvetio kreiranju sportske obuće i odeće, i postao je vlasnik sopstvene modne sportske linije.

Autor: Redakcija MZR

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.