Protest opozicije u Republici Srpskoj održan je sinoć na Trgu Krajine, u Banjaluci, a predstavnici stranaka su izneli pred vlasti tri zahteva.

Traže od RTRS-a da u roku od 15 dana na digitalni signal na Kozari uključi BN televiziju isto kao što su, kako navode, učinili sa Alternativnom televizijom.  U suprotnom, ukazuju, održaće novi protestni skup pred zgradom RTRS-a sa novim zahtevima.

Drugi zahtev opozicije jeste da sudovi i tužilaštvo hitno započnu procesuiranje svih koji su krivi za afere „Kiseonik“, „Maske“ i „Respiratori“.

A kao treće, traže  momentalnu smenu ministra zdravlja RS-a Alena Šeranića, dikretora UKC RS Vlade Đajića, smenu svih direktora bolnica koji su postpupali mimo standardna u vezi nabavke medicinskog kiseonik . „Kad nepravda postane zakon otpor postaje naša dužnost“, kazao je Mirko Šarović, predsednik Srpske demokratske stranke (SDS).

Na protestnom skupu na Trgu Krajine u Banjaluci prisustvovali su predstavnici opozicionih stranaka uz prisustvo velikog broja građana. Nebojša Vukanović je svojim govorom izazvao euforiju i oduševljenje među prisutnima. „Ne bih mu bio u koži dok gleda ovaj narod dok je on okupio hiljadu ljudi u Bijeljini, a mi ovde 20 hiljada. Turci su uzimali danak u krvi, a jednog od pet sinova su vodili u Istanbul. Ovo je gore od toga, svuda su nam decu po svetu rasterali. Niko nas ovako nije razorio. Pakuj se i odlazi. Mile odlazi“, rekao je Vukanović. Dodao je da je Dodik gori od lopova, jer lopovi ne kradu iz svoje kuće.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je kazao da je trenutna vlast gora od vlasti Turaka, „jer Turci makar nisu uzimali kiseonik od naroda“. Na ovom trgu, kako je kazao, „ne da su nas samo tukli pendrecima nego su i pjevali ‘Ne može nam niko ništa’. Mile, narod je jači od sudbine, ali i od tebe, poručio je gradonačelnik Banjaluke.

Autor: I.Š.M.

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.