Kako je dobio prezime, stav o Miloševiću i druge detalje iz neverovatnog života Đorđa Balaševića Sve Đoletove pesme, filmovi, ljubav, citati, političke odluke … života.

Bio je srpski pevač, tekstopisac, pesnik, glumac i reditelj. Rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Njegovi roditelji su se zvali Jovan Balašević i Veronika Elvira Matilda Dolenc, a imao je i petogodišnju sestru Jasnu koja je preminula. Uprkos svim uspesima koje je postigao, otac i majka protivili su se njegovoj odluci da bude muzičar i smatrali su da treba da se bavi geografijom za koju se školovao. Nisu bili na nijednom njegovom koncertu, a on je uvek zadržavao dva slobodna mesta za njih.

Kako je Balašević dobio prezime?

Prezime Balašević stvorilo je tako što je svaka generacija dodavala slovo. Đorđev deda, po kome je pevačica dobila ime, prezivao se Balaš i bio je pravoslavac koji se plašio pomazanja. Tako je otišao u opštinu i platio da se prezimenu doda sufiks -ić. Odrastao je u Novom Sadu, u kući u ulici Jovana Cvijića, koja se pominje u njegovoj pesmi „Neka nova deca“. Tamo je živeo ceo život sa suprugom Oliverom sa kojom je imao troje dece: Jovanu, Jelenu i Aleksu. Rano je naučio da čita sa sestrom i bio je čudo od deteta. U osnovnoj školi počeo je da piše pesme i da sanja da postane fudbaler. Bio je mirno dete i odličan učenik što se promenilo u srednjoj školi. Otac Jovan se zaposlio u inostranstvu, a majka je bila popustljiva, zbog čega je napustio školu u trećoj godini. Ostvario je petice u srpskim i društvenim naukama, dok nije mogao da dobije prolaznu ocenu iz matematike, fizike i hemije. Diplomirao je kao vanredni student i upisao studij geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu. Njegov indeks je bio pun odličnih ocena, ali nije diplomirao jer je počeo da se bavi muzikom.

Kako je započeo muzičku karijeru?

Sa 18 godina prvi put je svirao gitaru i napisao tekstove za koje je verovao da neće nigde biti objavljeni. Prvu pesmu posvetio je muvi kada je bio prehlađen jer ga je nervirao njen izgled. Posle toga je za emisiju „Muzički klub“ otpevao mnogo stranih hitova. Iako nije pohađao muzičku školu, bio je veoma muzikalan i imao je inspiraciju za pisanje tekstova. 1977. godine, zajedno sa prijateljima iz srednje škole, osnovao je akustičnu grupu „Žetva“ sa kojom je snimio pesmu „U razdeljak te ljubim“ u izdanju RTV Ljubljana. Iako mu se nije svidela, nakon njenog nastupa na radiju otvorila su mu se mnoga vrata. Singl je prodat u 180.000 primeraka, što je pevačici bio prvi veći uspeh. 1978. godine, zajedno sa Vericom Todorović, osnovao je novu grupu „Rani mraz“, koju je imenovao iz inata, sledeći sibirsku poslovicu „Ako se nadate dobroj žetvi, čuvajte se ranog mraza“. Pošto niko iz grupe nije znao dobro da svira, mislili su da će to biti sezonska zabava, ali nakon nastupa na festivalu u Opatiji sa pesmom „Prva ljubav“, priča je postala ozbiljna.

Prvi festivalski muzički uspesi

Usledio je festival u Zagrebu na kojem su predstavili pesmu „Marina“ i festival u Subotici gde su izveli pesmu „Računaj na nas“ koja je smatrana himnom generacije. Grupa je imala veliki broj članova, a neki od njih su bili Bora Đorđević i Bilja Krstić. Bora je otišao nakon samo dva meseca, a ubrzo za njim i Verica Todorović. Tokom te godine objavili su nekoliko singlova koji su publici dobro prihvaćeni: „Kristifore, crni sine“, „Poljubio sam snahu na farmi“ i „Oprosti mi, Katrin“. 1979. godine sa Biljom Krstić snima album „Mojoj majci umesto diplomske slike u izlogu“ u izdanju PGP RTB. Na njemu su, pored uvoda i odjave, bile pesme: „Sve je dobro kad se dobro završi“, „Drago mi je zbog mog starca“, „Jedan Saša iz voza“, „Uticaj rođaka u svom životu “,„ Mnogo me briga znači “,„ Neka nova deca “,„ Stara pesma “,„ Moj prijatelj ima rokenrol bend “,„ Brak “,„ Prijatelj se prodaje “. Balašević je rasprodao koncerte Aranžmani i produkciju poverio bivšim članovima grupe Korni. Na festivalu u Splitu izveli su pesmu „Panonski mornar“ za koju su osvojili prvu nagradu. Objavljen je i singl „1. januara“. Grupa je rasprodala osam koncerata u Domu sindikata, čime je potvrdila svoju popularnost. Pored toga, Džordž se pojavio u serijama „Poletarac“ i „Mamutova kost“. Na njihovim koncertima gostovao je i pesnik Mika Antić. Napisao je pesmu „Zbog tebe“ i poklonio je Zdravku Čoliću.

Đorđe je 1980. godine služio vojsku u Zagrebu i Požarevcu, gde je snimio šaljivu seriju „Vojnici“. Bio je kompozitor i tumačio je ulogu Stojšin-Lale. Bio je muzičar u emisiji „Bilo pa prošlo“. Poslednji album „Odlazi cirkus“ snimio je sa grupom „Rani mraz“, takođe za PGP RTB, na kojem se istakao veliki broj hitova. Pored naslovne pesme, na albumu je bilo još devet pesama: „Priča o Vasi Ladačkom“, „Još jedna gorka pesma“, „Nisam bio za nju“, „Menuet“, „Život je more“, „ Pa, gde si “,„ Mirka “,„ Oh, kako su tužne ljubavi “,„ Ostalo mi je ono što volimo “. Singl „Video sam Tita tri puta“ snimio je 1981. godine, a 1982. godine započeo je solo karijeru i na festivalu u Opatiji promovisao pesmu „Pesma petla“. Veliki muzički uspesi Balaševića Nastavio je saradnju sa PGP RTB i na njegovom prvom samostalnom albumu „Pub“ pronađene su sledeće pesme: „Ilona“, „Ratnik Paorovog srca“, „Za sve je kriv Toma Sojer“, „Za treću smenu „”, „Lepa protina kći“, „Pesma o jednom petu”, „Boža zvani Pub”, „Predlog”, „Na pola puta”. Ulogu berberina Šace tumačio je u serijama Pop Ćira i Pop Spira, a devojčicu za koju se oženio, Jucu, tumačila je njegova supruga Olivera Balašević. Drugi album „All-Night The Kid“ snimio je 1983. godine. Taj album je dobio ime po istoimenoj pesmi koja je inspirisana meksičkim folklorom. Ostalih devet pesama su: „Ti si običan miš“, „Crni labud“, „Bluz mutne vode“, „Igraj mi dolazi jesen, dunjo moja“, „Don Francisco Long Plai“, „Medeni mesec“, „Lunjo“, „Nikad kao Bane“, „Neko gore sve to vidi“. Krajem iste godine, održava svoj prvi koncert u Sava centru, koji će postati njegova tradicija dugi niz godina. U saradnji sa TV Novi Sad, 1984. godine snimio je film „Klinac preko noći“, u kojem tumači ulogu Mileta, emisiju „Ulični pevači“, kao i nastavak serije „Vojnici“. Treći samostalni album „003“ objavio je 1985. godine. Na njemu su pesme: „Noć kada sam preplivao Dunav“, „Beba plava“, „Morao sam da se odmaknem“, „Beli čamac“, „Ali nekada sam dobro jeo“, „Slovenac“, „Nedostaješ mi, prelepa Nasto “,„ Put do centra države “,„ Olivera “,„ Badnjak “.

Najplodniji period Đoletovog dela

1986. godine započeo je najplodniji period Balaševićevog dela. Formirao je grupu koja će mu u budućnosti biti studijska i koncertna podrška. Jugoton je objavio album „Bezdan“ od kojeg su sve pesme postale hitovi: „Sve je otišlo u Honduras“, „Virovitica“, „Ne volim januar“, „Nema više benda poput Neoplanti“, „Stari orkestar“, „Bezdan“, „Narodnjaci“, „Usporeno kretanje“, „Ne lomite mi bagrenje“ Album „U tvojim molitvama“ objavljen je 1987. godine i sadrži snimke sa uspešnih koncerata u Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Jedina nova pesma „Samo da ne bude rata“ snimljena je sa decom iz sirotišta „Sonja Marinković“ i iz osnovne škole „Đ. Natošević ”. Otpevao je i singl „Poluuspavanka“. Za Jugoton je 1988. objavio album „Panta rei“ koji sadrži pesme: „Soliter“, „Neki se rađaju blizu vidika“, „Oni“, „Šansona“, „Nemam s tim nikakve veze“, „Stari „,“ Čeka se „Montenegro Ekpress“, „Jednom“, „Rekuiem“. Album je naišao na loše kritike koje nemaju nikakve veze sa kvalitetom pesama, već sa činjenicom da je u njima analizirao političku i nacionalnu situaciju u bivšoj Jugoslaviji, kao i svoje viđenje maršala Tita. Uz pesme je snimao i filmove i serije. 1989. godine snimio je album „Tri posleratna druga“ sa pesmama: „Šećerni rep“, „Još jedna pesma o maloj garavi“, „Devojka sa čardaš nogama“, “ Ćaletova pesma “,„ D-moll “,„ Kad odem “,„ Saputnik “,„ Tegljač “,„ O Bože “. Počeo je da piše istoimeni roman koji je objavio dve godine kasnije. Snimio je emisiju „Specijalna Redakcija“ u kojoj je bio Sava Ladački.

Sa Diskotonom je počeo da radi 1991. godine. Snimio je i jedan od svojih najuspešnijih albuma „Marim ja“ u kojem je izrazio tugu zbog situacije u zemlji. Na njemu su pesme: „Čovek za koga se Buba Erdeljan udala“, „Divlji badem“, „Limunska pesma“, „Briga me“, „Infidel“, „Ringishpil“, „Ne volim baš mađarski“, „Ole-Lole“, „Kako su zli dečaci uništili moju godišnjicu venčanja sa mojim prijateljem Jevremom“. Nije ih voleo zbog kritika politike, imao je svoju kolumnu u Radio TV-Revija u kojoj je otvoreno kritikovao vladu i celu situaciju. Povukao se iz javnosti izbegavajući mobilizaciju. Vojne vlasti su želele da ga pošalju na front, zbog čega 1992. godine nije održao tradicionalni koncert u Sava centru.

Pošto se smatralo da je odbio da ide u rat, njegove pesme su zabranjene na državnom radiju i televiziji. Pesma „Sloboda ne“ objavljena je na disku „Svi nas slušaju, mi ne slušamo nikoga“. 1993. godine izdao je album „Jedan od tih života“ za producentsku kuću Ufa media sa pesmama: „ Ja sam gubitnik „,„ Poslednje močvare „.„ Krivi smo mi „(Putovanje Evropom),„ Zavađena pesma „(Izvinite),„ Dan posle ponedeljka “,„ Provincijal “, „Portret mog života“, „Stari lalski valcer“, „Čovek sa mesecom u očima“. U svojim tekstovima kritikuje ratne tragedije, a na koncertima iznosi opozicione stavove, zbog čega je imao velikih problema.

Kada je Srbija bila pod sankcijama, uzeo je slovensko državljanstvo i usprotivio se politici koju je vodio Slobodan Milošević. Bio je ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice. 1996. godine napravio je album „Na posletku“ sa žicama Svetog Georgija, koji čine pesme: „Na posletku“, „Sin jedinac“, „Regruteska“, „Drvena pesma“, „Namćor“, „Dođoška“. , „Miholjsko leto“. „,“ Poslednja nevesta „,“ Uspavanka za dečaka „. Od instrumenata koje su koristili: fagot, oboa, violina, truba itd. Album je objavila Ufa Media. 1997. godine napisao je roman „Jedan od onih života“ na osnovu istoimenog albuma. Pesme je posvetio izgubljenom vremenu Posle duge pauze, 2000. godine, posle duže pauze, za Hard Rock Shop snima album „Devedesete“ koji je posvetio izgubljenom vremenu, generacijama i svemu što je u prethodnih deset godina smatrao lošim . Na njemu su bile pesme: „Devedesete“, „Živeti slobodno“, „Balkanski tango“, „Plava balada“, „Stih na asfaltu“, „Legenda o Gedi Gluperdi“, „Sevdalinka“, „Kao talas“, „ Nedostaje mi naša ljubav “,„ Naopaka bajka “,„ Dok nebo gori nad Novim Sadom “,„ Mrtvi “,„ Pojedi devedesete “. Aktivno je učestvovao u promenama koje su se dogodile 5. oktobra iste godine, a 2001. godine vratio se izvornom motivu svojih pesama, ljubavi, kojih na prethodnom albumu ima vrlo malo. Naziv albuma je „Dnevnik starog momka“ koji se sastoji od 12 pesama, odnosno 12 ženskih imena, čiji inicijali kažu „Olja je najbolja“. Ove pesme su: „Otilia“, „Ljerka“, „Ankica“, „Jaroslava“, „Eleonora“, „Nevena“, „Anita“, „Julia“, „Branislava“, „Ognjena“, „Ludmila“, „Anđela“. Ovaj i sledeći album objavljen je za Hi-Fi centar. Napisao je knjigu „Dodir svile“. U saradnji sa grupom Absoluteli Romantic, 2004. godine je snimio album nazvan po svojoj bivšoj grupi „Earli Frost“. Na njemu su pesme: „Priča o Vasi Ladačkom“, „Aco braco“, „Ćivutski vrt“, „Kere varošanke“, „Lađarska serenata“, „Bože, Bože“, „Galicija“, „Tvoj neko“, „ Maliganska “,„ Znam te “,„ Pre poslednjeg snega “,„ Kao rani mraz “.

Kako je nastao njegov najpopularniji film?

Snimio je novu verziju balade „Priča o Vasu Ladačkom“ za potrebe filma „Kao rani mraz“ koji je snimio sa porodicom. Želeli su da on bude na temu pesme o Vasi Ladačkom za koju je Đorđe napisao muziku i scenario. Jovana je igrala ulogu male vidre, Olivera je bila producent i barunica Belesin, Jelena je bila režiser i konsultant na scenariju, a Aleksa je dobila ulogu As. Pored porodice Balašević, u filmu su se pojavili glumci Mira Banjac, Rade Šerbedžija, Vojin Ćetković, Nikola Đuričko i drugi. U mnogim su trenucima želeli da odustanu od filma, jer su ih mnogi sabotirali radeći problem da Džordž dodeljuje uloge svim članovima svoje porodice. Odrekli su se honorara da bi uštedeli, ali su pošteno platili sve saradnike. Za njega to nije bilo ništa novo, jer su i neki zapisi naišli na negativne komentare od njega. Film je premijerno prikazan 19. aprila 2010. u Novom Sadu.

Iako se povukao iz politike nakon pada Miloševićevog režima, 2008. godine podržao je Borisa Tadića na srpskim predsedničkim izborima. 2013. održao koncert na Kalemegdanu kojem je prisustvovao veliki broj ljudi. Tada je vodio epizodu emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ gde je, po ko zna koji put, njegova duhovitost došla do izražaja. Za svoj rad dobio je brojne nagrade, od kojih su neke: nagrada za odrasle, oktobarska nagrada Novog Sada, estradna nagrada Jugoslavije, nagrada za književni doprinos u polju estrade na Domanovićeve dane satire, Todor Manojlović Nagrada za poseban umetnički senzibilitet itd. Njegov život je stekao suštinu i oblik tek kada je upoznao suprugu Oliveru. Došla je iz Zrenjanina sa stipendijom jer je bila istaknuti sportista, olimpijski kandidat i predstavnik u gimnastici. Bila je vrlo siromašna i živela je sa majkom u teškim uslovima.

Kakav je bio njegov odnos sa Đolinim roditeljima?

Za razliku od svoje supruge, Džordž je bio razmaženo dete čiji su roditelji bili u inostranstvu, a sa 18 godina smeo je da živi sam i vozi automobil. Kada su se upoznali, odmah su se posvađali oko životnih principa. Osvojila ga je kada ga je zamolila da joj rezerviše ukosnice nakon što je otišla na plivanje izvodeći salto koji je muškarcima oduzeo dah na plaži. Kada je otišao na odmor u Umag, shvatio je da mu nedostaje i nazvao je sa recepcije hotela i zamolio je da se uda za njega. Nije stigla ni da odgovori, a on je ušao u golf i odvezao se do Zrenjanina. Venčali su se 1981. godine, ali nisu imali veliko venčanje jer je majka pevača preminula godinu dana ranije. Sve stvari koje imaju stiču se zajedno što im daje posebnu vrednost. Nameštaj su kupili novcem koji im je doneo album „Pub“. Balašević je imao poseban odnos sa svojom decom, svoju ćerku Jovanu prvi put je video kada je imala mesec dana jer je bio u vojsci i nije smeo da pređe granicu, a Olivera se rodila u Budimpešti jer je u Srbiji bila epidemija meningitisa Novi Sad. Bio je veoma nervozan kada je čekao da se rode Jelena i Aleksa, ali svoju decu smatra najlepšim stvarima koje su mu se dogodile u životu. Nije nastupao za velike praznike, letnje i zimske odmore jer je želeo da provodi vreme sa njima. Mediji su se razveli od njega nekoliko puta, za šta kaže da razvod traje duže od mnogih brakova. Nagađalo se da ga Olivera napušta zbog vlasnika „Komune“ Maksea Ćatovića, što je oštro demantovala. Džordž je 2013. godine prvi put postao deda jer mu je ćerka Jovana rodila unuku Simonu. Dve godine kasnije, glumica je ponovo rodila ćerku.

Najlepši Đoletovi citati

Neki od najlepših Đoletovih citata su: „Ljudi su poput školjki – morate ih otvoriti na hiljade da biste pronašli biser.“ – „Dame biraju. Oh, kako drugačije … I uglavnom biraju kopilad. “-„ Postoje tišine kojih se sećam više od najlepših reči. “-„ Zaljubiš se zato što ti treba, a voliš zato što to treba nekom drugom. “- „Jedno je kada čeznete za nekim ko je daleko, a sasvim drugo kada čeznete za nekim ko je u vašoj blizini.“ – „„ Zauvek “je, na kraju krajeva, samo reč .. Velike reči obično imaju malu reč. greška i smanji ih mrvica svaki put kad ih izgovorite. Od mog „zauvek“ nije ostalo ništa, bog zna šta. “„ Da su se žene odlučile za neke stvari, svet bi izgledao lepši. Moglo bi biti malo čupanja kose, tračeva i drugih stvari, ali definitivno ne bi bilo toliko krvi i zla koliko smo mi ljudi posejali. „- Njenu prijateljicu nije povredilo što ne može biti zadovoljna sa drugima. Bila je povređena što nije mogla biti zadovoljna s tobom. „-“ Ne, nisam iznenađena, samo sam razočarana. Ne mrzim te, samo sam izgubio razlog da te volim “. –

„Pravog muškarca, sa kojim ćete izdržati, nećete prepoznati po njegovom izgledu, diplomi, inteligenciji. Pravog ćete prepoznati po načinu na koji vas drži za ruku, kako vas voli, kako vas grli – niti previše teško da dođete do daha, niti preslab da biste netragom nestali. Pravi te drži onakvim kakav treba da budeš, da bi znao čiji si. “„ Nijedna žena nije toliko skupa da je ne možeš kupiti iskrenom ljubavlju. Ali ne toliko jeftin da bi se prodao za pregršt laži. “-„ Prihvatila je svaki deo mene i nikada nije tražila da se promenim, ali promenila me je. Ona je jedina kojoj sam zaista rekao kako se osećam. Nije tražila da je držim kao kap vode na dlanu…..

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име