Austrijski kancelar Sebastijan Kurc odbacio je danas optužbe tužilaštva za privredni kriminal koje je protiv njega i nekoliko drugih visokopozicioniranih pripadnika vladajuće Austrijske narodne stranke (ÖVP) povelo istragu zbog pronevere i korupcije.

Kurc je optužbe nazvao montiranima, prenosi Hrvatska radio-televizija.

„Sada opet imamo nova prebacivanja i opet se radi o konstrusanim optužbama po istom šablonu: tu se SMS poruke fragmentiraju, postavljaju u pogrešan kontekst i oko svega toga se isplete pravno-kaznena konstrukcija“, rekao je Kurc na marginama EU samita o Zapadnom Balkanu koji se održava u Brdu kod Kranja.

On je podsetio na optužbe na njegov račun i na račun ministra finansija Gernota Bluemela tokom istrage oko tzv. Ibica skandala koje su se kasnije pokazale pogrešnima.

Državno tužilaštvo za privredni kriminal je danas izvršilo pretres u nekoliko ministarstava, kao i u kancelarosvoj kancelariji u sklopu istrage zbog sumnje u proneveru i korupcije. Istraga se vodi protiv Kurca i još devet političara, među kojima je i nekoliko bliskih saradnika austrijskog kancelara.

„Postoji sumnja da su poreska sredstva iz ministarstva finansija bila utrošena na manipulitivna ispitivanja javnog mnijenja koja su bila stranački motivisana“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Rezultati ovih ispitivanja su, kako je dalje saopšteno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu „Österreich“ i drugim medijima iz ovog koncerna a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurca. Kao protivuslugu ministarstvo finansija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na period iz 2017. prije nego što je Kurc postao šef ÖVP-a, a kasnije i kancelar.

Protiv Kurca se već vodi istraga zbog sumnje u davanje lažnog iskaza pred parlamentarnim odborom koji se bavio tzv. Ibica skandalom koji je doveo do rušenja koalicione vlade Narodne i Slobodnjačke stranke, kao i ostavke bivšeg vicekancelara Hanca Kristijana Štrasea.

Autor: HRT

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.