Home Društvo Austrija bez premijera: Ostavka Kurca zbog istrage o korupciji!!!

Austrija bez premijera: Ostavka Kurca zbog istrage o korupciji!!!

0
Austrija bez premijera: Ostavka Kurca zbog istrage o korupciji!!!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku nakon što je bio izložen pritisku zbog umešanosti u korupcijski skandal.

Kurc je predložio ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga za svog naslednika.

Sa još devet osoba, Kurc se našao pod istragom nakon policijskih racija koje su održane na brojnim lokacijama povezanim sa njegovom strankom.

On poriče optužbe da je koristio vladin novac za partijske svrhe.

Kurc kaže i da će ostati na čelu konzervativne Narodne partije.

Ovaj 35-godišnjak postao je lider stranke u maju 2017. godine, a već kasnije iste godine doveo je stranku do izborne pobede, čime je postao jedan od najmlađih demokratski izabranih šefova vlade na svetu.

Kurc je tada imao 31 godinu.

Optužbe se odnose na period između 2016. i 2018. godine, za kada postoje sumnje da su sredstva Ministarstva finansija korišćena da bi se manipulisalo istraživanjima javnog mnjenja u korist Narodne partije.

Kurc, još devet osoba, kao i tri organizacije nalaze se pod istragom zbog sumnji „da su prekršili poverenje,… sumnji na korupciju,… davanje mita…“, saopštila je Kancelarija tužioca za ekonomska pitanja i korupciju u sredu.

Ranije toga dana, istražni organi su sproveli racije u sedištu kancelara, Ministarstvu finansija i kancelarijama viših savetnika kancelara.

Kurc je optužbe koje su izrečene protiv njega nazvao „neutemeljenima“.

Autor: BBC News na srpskom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here