Asošijejted pres došao do saznanja da je u ceo projekat vlade Katara u vezi sa dobijanjem domaćinstva Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine bio uključen i agent američke bezbednosne agencije (CIA).

Odabir Katara za domaćina Mundijala od prvog trenutka izazvao je dosta kontroverzi, a sve je počelo optužbama o korupciji prema nekadašnjem prvom čoveku FIFA Jozefu Sepu Blateru.

Nastavilo se pisanjem o nehumanim uslovima i pogibijama radnika na izgradnji stadiona, da bi Asošijejted pres došao do saznanja da je u ceo projekat vlade Katara bio uključen i agent američke bezbednosne agencije CIA.

Kako se navodi u izveštaju, u celu operaciju tamošnje vlade, još od 2010. godine, bio je uključen i nekadašnji operatiac američke bezbednosne agencije (CIA) Kevin Čalkera, koji je imao zadatak da špijunira fudbalske zvaničnike širom sveta, ali i da pomoću špijunskih metoda iz njih izvuče ključne informacije u vezi domaćinstva.

Novinari AP-a imali su uvid u listu poziva, poruke, mejlove i poslovna dokumenta Čalkera, koji je imao i zvaničnu mejl adresu na domenu katarske vlade.

Među pozivima, pronađeni su i brojevi nekolicine ljudi koji su direktno odlučivali o narednom domaćinu Svetskog prvenstva.

Osim prisluškivanja i krađe informacija, Čalker je u sklopu svog zadatka pravio i lažne profile na društvenoj mreži Fejsbuk, gde je slikama atraktivnih devojaka namamljivao zvaničnike da se uopšte upuste u konverzaciju s njim.

Čalker je ekspresno demantovao navode iako se na fotografijama jasno vidi u društvu spomenutih zvaničnika, nazvavši ih sramotnim i istakavši da su dokumenta do kojih je AP došao falsifikati.

S druge strane, čelnici Međunarodne fudbalske federacije i Fudbalskog saveza Katara nisu želeli da se oglašavaju po ovom pitanju

Ceo slučaj privukao je pažnju i američkog Kongersa, koji je pokrenuo istragu zbog sve većeg broja bivših operativaca koji se posle penzionisanja upuštaju u ovakve poslove, posebno u predelu Bliskog istoka.

„Kevin Čalker je bivši agent CIA, a svoju saradnju sa vladom Katara započeo je još 2010. godine, kada su i počele kandidature za Mundijal. Naša istraga pronašla je dokaze koji govore da se on bavio klasičnim špijunskim poslom, pre svega usmerenom prema rivalima

APF

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име