Home Društvo „Amber alert” uskoro i u Srbiji

„Amber alert” uskoro i u Srbiji

0
„Amber alert” uskoro i u Srbiji

Predstavnici Ministarstva pravde i Fondacije „Tijana Jurić” razgovarali su o uvođenju sistema za obaveštavanje o nestaloj deci.

Kada je pre sedam godina oteta i ubijena petnaestogodišnja Tijana Jurić, njen otac Igor, javno se založio za uvođenje obaveštenja u slučajevima nestale dece, u svetu poznatom kao „Amber alert” ili „čajld alert”. Sada, sedam godina kasnije, sve je izvesnije da će pomenuti sistem početi da se koristi i u Srbiji. Takvog je mišljenja Igor Jurić, osnivača Fondacije „Tijana Jurić” posle prekjučerašnjeg sastanka sa ministarkom pravde Majom Popović.

– Razgovarali smo o tome da se uskoro formira nova radna grupa koja će obavljati posao u vezi sa zakonskim i drugim aktima za uvođenje „Amber alerta” i ko bi bili njeni članovi. Preliminarno je dogovoreno da pored predstavnika Ministarstva pravde i MUP-a, u radnoj grupi budu predstavnici Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Ministarstva kulture i informisanja, centara za socijalni rad, mobilnih operatera i Fondacije „Tijana Jurić”. Načelan je dogovor da sastav radne grupe može da se menja i ostavljena nam je mogućnost da predložimo još neke članove – kazao je za „Politiku” Igor Jurić.

U narednom periodu, prema rečima našeg sagovornika, biće održan i sastanak sa ministrom policije Aleksandrom Vulinom.

– Polemisali smo da li „Amber alert” treba da bude u nadležnosti Ministarstva pravde ili MUP-a. Predstavnici fondacije su mišljenja da za ovaj sistem treba da bude nadležno Ministarstvo pravde s obzirom na tužilačku istragu, odnosno činjenicu da je tužilaštvo organ koji rukovodi istražnim postupkom. Ipak, uvažićemo sve sugestije i dobronamerne savete – naveo je osnivač Fondacije „Tijana Jurić”.

Naglasio je da ima utisak da kod ministarke pravde i predstavnika ovog ministarstva zaista postoji volja da sistem za obaveštavanje o nestaloj deci bude uveden u našoj zemlji.

Pre nego što je upriličen prekjučerašnji sastanak, predstavnici Fondacije „Tijana Jurić” su se 53 puta pisanim putem obraćali ministarki Popović zahtevajući zakazivanje sastanka na kojem će se razgovarati o uvođenju „Amber alerta”.

Ovaj sistem podrazumeva da svi mediji, kad se desi nestanak deteta, prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je od odeće imalo na sebi, da svi operateri pošalju SMS i MMS sa tim podacima, da na auto-putevima umesto „Vozite pažljivo” stoje obaveštenja o otmici, ako postoji saznanje o automobilu da se i on prikaže, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, da bankomati emituju fotografije otetog deteta.

Policija izdaje nalog za „Amber alert”, objašnjava osnivač Fondacije „Tijana Jurić”, samo u najnužnijim slučajevima, odnosno kada veruje da je život nestalog ili otetog deteta u neposrednoj opasnosti i smatra da javnost može da pomogne u potrazi.

„Amber alert” postoji u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugaliji, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Sva nestala deca nađena u kratkom roku

U poslednjih nekoliko meseci, medije su preplavile informacije o prijavi nestanaka dece. Na svu sreću, u većini slučajeva ona su pronađena u dobrom fizičkom stanju i nepovređena.

Devojčica (9) i njen brat (5) iz Niša, posle tri dana od prijave nestanka, nađeni su u Beogradu kod rođaka njihove majke. Devojčica E. B. (12), koja je nestala početkom juna ove godine na putu od kuće u Žarkovu do škole, pronađena je istog dana. Pripadnici MUP-a našli su devojčicu Tamaru B. (13) iz okoline Niša, čiji su nestanak roditelji prijavili dan ranije.

Braća iz Obrenovca, uzrasta 10 i 12 godina, čiji je nestanak prijavljen 24. avgusta, pronađena su dva dana kasnije.

Autor: M.D.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here