Danas obeležavamo tačno 80 godina od kako je Nemačka otpočela svoju „Operaciju Odmazda“ (nem. „Unternehmen Strafgericht“) izvršivši napad i invaziju na našu zemlju. Po drugi put u 20. veku, Nemačka je napala, razrušila i okupirala našu zemlju.

Tog 6. aprila 1941. godine Kraljevina Jugoslavija napadnuta je iz svih pravaca (osim iz Grčke), a u napadu je učestvovalo 340.000 nemačkih vojnika iz 2. nemačke armije, zajedno sa 12. Pancer divizijom, 1. Pancer grupom i 19 divizija plus dve motorizovane i dve planinske divizije, uz podršku 875 tenkova i 990 aviona. Uz njih, našu zemlju su napale i 22 divizije italijanske vojske, sa oko 350.000 vojnika, praćene sa 666 italijanskih aviona, kao i 3. mađarska armija sa oko 150.000 vojnika i svojih 500 aviona.

Uprkos snažnom otporu naše avijacije i bombardovanju ciljeva u Trećem rajhu, najviše u Austriji i Mađarskoj, naša vojska, koja se junački branila, nije uspevala da duže odoleva ovakvom napadu.

Samo da podsetimo, jedna od najjačih vojski u svetu u tom trenutku, Francuska je 1940. godine pala pod nemačku silu za samo 46 dana zajedno sa Belgijom, Holandijom i Luksemburgom, dok su Nemci u leto 1941. godine stigli u pregrađa Moskve. Takva sila je napala i nas i protiv takve sile se nije moglo više.

Početak nemačke invazije na našu zemlju, predstavljalo je krvničko bombardovanje naše prestonice Beograda, koje je otpočelo na današnji dan u 6:30 ujutro. Bila je nedelja Svete Marije Egipćanke, Vaskršnji post je trajao i čekao se Vaskrs u nedelju 20. aprila i dok su jutarnja zvona beogradskih hramova, pozivala vernike na jutrenje, Beograd je bio pretvoren u prizor pakla na zemlji.

Foto: Bombardovanje Beograda-alamy stock foto

Na Beograd su padale nemačke bombe najveće zapaljivosti. One su bacane i nasumično i na najvažnije infrastrukturne objekte. Nakon bombardovanja, nemački avioni bi se vraćali i kosili civile po ulicama svojim mitraljezima. Tog 6. aprila 1941. godine grad je bombardovan u tri talasa, a bombardovanja su nastavljena i narednih dana.

U bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine poginulo je 2.274 ljudi (iako procene idu i do 4.000). Potpuno je porušeno 627 zgrada, veoma oštećena 1.601 zgrada, delimično oštećeno 6.829 zgrada (uključujući deo zgrade Starog dvora tj. današnje zgrade Skupštine grada i Predsedništva). Teško je oštećena Vaznesenjska crkva, koja je bila prepuna vernika koji su bili došli na jutrenje.

Ono što, uz strahovite ljudske žrtve, predstavlja nenadoknadivu štetu je i uništenje najznačajnijeg spomenika kulture, Narodne biblioteka na Kosančićevom vencu sa 350.000 knjiga i vrednih povelja srpskih kraljeva i careva i ostalih dokumenata naše istorije. Nemci su direktno gađali biblioteku i planirali ne samo fizičko, već i istorijsko i kulturno uništenje srpskog naroda.

Izvor: istorija srba – fb

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име