Udruženje novinara Šapca (UNŠ) pokrenulo je kod Gradske uprave inicijativu da se uredi tabla sa info-podacima pored stabla sitnolisne lipe (Tilia parvifolia Ehrhsun. Tilia Cordata Mill.) u prolazu između Gospodar Jevremove ulice i Tiršovog venca. Zbog protoka vremena i ruiniranosti, na dosadašnjoj tabli više nisu vidljive informacije da je reč o spomeniku prirode, jedinom u urbanom području Šapca.

Ovo stablo lipe, starosti preko 18 decenija, posadio je 1840. godine u svom (tadašnjem) dvorištu slavni vojvoda u Prvom srpskom ustanku Pop-Luka Lazarević, a za značajno prirodno dobro – spomenik prirode proglasila ga je Skupštine opštine Šabac na sednici od 9. februara 2001. godine. U navedenoj odluci, koja je kao jedan od značajnijih gradskih dokumenata istaknuta na sajtu grada, navodi se da je lipa tada bila visoka 20,5 metara, obima debla tri metra i srednjeg prečnika krošnje 16,5 metara.

Istom odlukom Skupština je za sprovođenje mera zaštite i redovno održavanje stabla ovlastila Javno komunalno preduzeće iz Šapca. Verujemo da će nadležni u što skorijem roku obnoviti staru ili postaviti novu info-tablu, kao i da će ubuduće sa dužnom pažnjom biti vođena brigu o ovom gradskom spomeniku prirode, ističu u Udruženju novinara Šapca.

Izvor: sabackilist.rs

https://www.sabackilist.rs/1989-2/

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име