Dragutin Tomašević

Na današnji dan (24. jun) 1912. godine, prva srpska olimpijska ekipa, atletičari Dušan Milošević i Dragutin Tomašević, otputovali su na Olimpijske igre u Stokholmu. Time je ozvaničeno članstvo Srbije u Međunarodnom olimpijskom komitetu. Dragutin Tomašević (Bistrica, 20. april 1890 — Rašanac, oktobar 1915) je bio desetostruki pobednik maratonske trke Obrenovac – Beograd i prvi učesnik Kraljevine Srbije na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu, u Švedskoj.

Zanimljivost vezana za Dragutina Tomaševića je da se 1909. godine trkao sa vozom i pobedio. Naime, u to vreme išao je voz, ćira, na relaciji Požarevac – Petrovac. Dragutin je pošao sa železničke stanice u Požarevcu zajedno sa vozom. Pretrčao je negde oko 40 kilometara i stigao u Petrovac pre voza i sačekao ga je na železničkoj stanici. Dragutin Tomašević je, nakon Olipmijade u Stokholmu, započeo pripreme za sledeće igre 1916. godine u Berlinu, ali uskoro biva mobilisan i smrtno ranjen u borbama na brdu Bubanj kod Kule. Preminuo je u selu Rašanac, a sahranjen je u rodnom selu Bistrici u porodičnoj grobnici, zajedno sa svojim sportskim trofejima. Na njegovom grobu piše da su ga „sahranili njegova majka i njegova hrabrost”.

U znak sećanja na prvog učesnika Olimpijskih igara iz naše zemlje u njegovoj rodnoj Bistrici i Petrovcu na Mlavi održava se „Memorijalna trka Dragutin Tomašević“ na deonici dužine 10.450 m. pod pokroviteljstvom SO Petrovac na Mlavi i Olimpijskog komiteta Srbije.

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име