U beogradskoj Srednjoj medicinskoj školi i Akademiji „Dositej“, koja ima ekspoziture u više gradova u Srbiji, uhapšene su 32 osobe zbog trgovine diplomama.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, među uhapšenima je odgovorno lice škole i akademije „Dositej“ Z.J. (58), odgovorno lice škole K.S. (49), kao i referenti te škole S.P. (27), D.P. (33) i S.S. (29) i svi se terete za zloupotrebu službenog položaja. 

Zbog sumnje da su pomagali u tom krivičnom delu, uhapšeni su posrednici N.S. (47), M.M. (56) i LJ.I. (61), koji se terete da su pronalazili kandidate-učenike i naplaćivali dogovorene usluge, a zatim novac predavali Z.J. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i 27 osoba koje se sumnjiče da su davale novac za dobijanje diploma. Z.J. se sumnjiči da je, za unapred dogovorenu novčanu nadoknadu, omogućavao učenicima da bez pohađanja nastave i polaganja ispita steknu diplome o završenoj srednjoj školi, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji. Osumnjičeni K.S, S.P, D.P. i S.S. su, kako se sumnja, po nalogu i instrukcijama Z.J, antidatirali dokumentaciju o upisu učenika, kao i zapisnike o polaganju ispita tako da se stekne privid da su učenici polagali ispite pre više godina i kako bi dokumentacija bila u skladu sa zakonskom dužinom trajanja školovanja. Sumnja se da su diplome stečene na taj način korišćene prilikom zaposlenja u zemlji i inostranstvu. Iz MUP-a je saopšteno da su četiri osobe, među kojima je i direktor Z.J, već hapšene početkom juna, zbog istog krivičnog dela koje su, kako se sumnja, počinili u Srednjoj školi „Dositej“ i Srednjoj tehničkoj školi u Beogradu. Osumnjičenima Z.J, K.S, N.S. i Lj.I. odredjeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu. Ostalim osumnjičenima nije određeno zadržavanje, a i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužilaštvu.

Autor: 021.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име