Dokumentaciono-informacioni centar Veritas upozorio je danas da ni 30 godina od etničkog čišćenja Srba iz 26 sela u okolini Slavonske Požege niko nije odgovarao ni pred domaćim ni pred međunarodnim sudovima.

Iz Veritasa su podsetili da su hrvatske vlasti 29. oktobra 1991. počele da sprovode naredbu o evakuaciji 26 sela iz Požeške kotline sa isključivo ili pretežno srpskim stanovništvom.

„U selima koja je trebalo evakuisati živelo je, po popisu stanovništva iz 1991. godine, 2.120 lica. Iako je stanovništvu prilikom evakuacije obećano da će, kada se vrate, naći sve kako su i ostavili, odmah po njihovom odlasku započelo je sistematsko paljenje i miniranje srpskih kuća. Tada je stradao deo starijih ljudi koji nije hteo, ili nije mogao da napusti svoja sela“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su stanovnici sela Gornji Vrhovci, Vučjak Čečavski i Šnjegavić odbili da se evakuišu zbog čega su ih 10. decembra napale hrvatske snage i tom prilikom ubile 71 Srbina, među kojima 33 žene, i opljačkale i minirale 616 kuća i 590 pomoćnih objekata.

„Za etničko čišćenje 26 sela Požeške kotline, od kojih su 23 potpuno uništena, po pisanoj naredbi državnog organa, prvoj i jedinoj u Evropi posle Drugog svjetskog rata, još niko nije procesuiran ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima“, naveli su iz Veritasa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име