Crnogorske zdravstvene vlasti predložiće oštrije mere nakon što je u utorak registrovano 65 novih slučajeva koronavirusa, najviše u jednom danu u poslednja dva meseca. Sredinom aprila, Crna Gora je započela sa ukidanjem epidemioloških mera koje su u potpunosti liberalizovane na početku letne turističke sezone.

Zbog pada broja obolelih, Crna Gora je gotovo u potpunosti ukinula sve epidemiološke mere, osim što za koncerte, noćne klubove i druga masovna okupljanja treba da se ima potvrda o vakcinaciji ili negativni PCR test.

Kako se većina novih slučajeva odnosi na turističke destinacije, zdravstvene vlasti su zapretile vlasnicima kafića i restorana da će kršenje epidemioloških mera biti strogo kažnjeno novčanim kaznama i zatvaranjem objekata na tri dana.

Ako neka ustanova više puta prekrši epidemiološke mere, zatvara se na 15 do 30 dana, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Sredinom aprila, Crna Gora je započela sa ukidanjem epidemioloških mera koje su u potpunosti liberalizovane na početku letne turističke sezone. Prema vladinim podacima u zemlji trenutno boravi više od 100.000 turista.

Međutim, Ministarstvo zdravlja veruje da je epidemiološka situacija trenutno stabilna sa prosečno 30 novih slučajeva, što je između 1,5 i 2,3 procenta dnevno testiranih.

Crna Gora nije potvrdila delta varijantu konavirusa na svojoj teritoriji, ali epidemiolozi su upozorili da nagli porast broja obolelih može ukazivati na pojavu nove, opasnije varijante.

Dve doze vakcine primilo je više od 35 procenata odrasle populacije, koronavirusom je zaraženo više od 100 000 ili 15 procenata stanovništva, a umrle su 1.683 osobe.

Autor: Agencije

Foto: TopHill/privatna arhiva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име